Home » Marketing Modellen » FOETSJE

FOETSJE

FOETSJE ModelWat is het FOETSJE model?

Het FOETSJE Model is hét model om strategische opties te toetsen. Ben jij bezig met het maken van een strategische marketingplan? Dan heb jij een SWOT-analyse en confrontatiematrix gemaakt. Daarna heb jij bijvoorbeeld 5 strategische opties bedacht. Maar hoe goed zijn deze strategische opties? Hebben deze strategische opties wel kans van slagen?

Om dit te weten te komen, kun jij het FOETSJE Model gebruiken! Met 7 verschillende factoren kun jij strategieën eenvoudig toetsen. Nadat jij het FOETSJE Model hebt uitgewerkt, zie je op een overzichtelijke manier welke strategie de meeste kans van slagen heeft.

 

Hebben strategische opties kans van slagen? Om dit te weten te komen, kun jij het FOETSJE Model gebruiken.

FOETSJE

Het FOETSJE Model bestaat uit de volgende 7 factoren, dit zijn:

  • Financieel: is de strategische optie financieel uitvoerbaar?
  • Organisatorisch: is de strategische optie organisatorisch uitvoerbaar?
  • Economisch: past de strategische optie bij de economische doelstellingen?
  • Technologisch: is de strategische optie technologisch uitvoerbaar?
  • Sociaal: wordt het uitvoeren van de strategische optie sociaal gezien geaccepteerd?
  • Juridisch: is de strategische optie juridisch gezien wel uit te voeren?
  • Ecologisch: is de strategische optie economisch verantwoord (duurzaam en verantwoord)?

 

FOETSJE Model invullen

Wil jij het FOETSJE Model perfect invullen? Maak dan een model zoals hieronder. Links zet jij alle strategische opties. Boven staan alle letters van FOETSJE van links naar rechts.

Voorbeeld FOETSJE model

Scores geven

Je geeft bij iedere strategische optie een score bij Financieel, Organisatorisch, Economisch, Technologisch, Sociaal, Juridisch en Ecologisch. Deze score is tussen de 0 en 5. Is een strategische optie heel haalbaar? Geef dan een 5. Is een strategische optie absoluut niet haalbaar? Geef dan een 0.

Totaalscore

Als jij het hele FOETSJE Model zo hebt ingevuld, heb jij bij iedere factor een score. Alle scores van 1 strategische optie, tel je bij elkaar op. Je hebt nu een totaalscore per strategische optie. De strategische optie met de hoogste totaalscore is in veel gevallen de meest haalbare strategische optie. Maar let op!

Kijk ook naar scores per factor. Het kan zijn dat een strategische optie bij iedere factor een hoge score behaald, behalve bij Financieel. In dit geval is de strategische optie niet haalbaar, want er is geen geld om de strategische optie uit te werken.