Home » Marketing Modellen » AIDA model

AIDA model

AIDA ModelAIDA Model

Ben jij marketeer, ondernemer, verkoper of webdesigner? Dan wil jij anderen aanzetten tot actie. Gebruik jij hiervoor ook het AIDA Model?

Marketingcampagnes zijn tegenwoordig steeds agressiever. Maar deze campagnes van vandaag de dag, zijn nog steeds volgens het basisprincipe van St. Elmo Lewis uit de 19e eeuw.

Je moet aandacht grijpen, daarna interesse en verlangen wekken en vervolgens aanzetten tot actie. Dit principe zal altijd hetzelfde blijven. De menselijke natuur zal namelijk niet zomaar veranderen. Wel zien we steeds vaker dat de S van Satisfaction aan het AIDA model wordt toegevoegd.

Je kunt het AIDA Model toepassen om bijvoorbeeld producten of diensten te verkopen. De letters AIDA staan voor:

Hoe kun jij het AIDA Model toepassen?

Je kunt het AIDA Model vaak toepassen, bijvoorbeeld bij:

  • Het maken van een website
  • Het maken van teksten
  • Het verkopen van producten of diensten
  • Het genereren van likes op Facebook
  • Het schrijven van sollicitatiebrieven

Je kunt volgens deze methode makkelijk aanzetten tot actie. De onderdelen van het AIDA Model zijn:

Attention

Attention is het eerste onderdeel van het AIDA Model. Attention betekent aandacht. We leven in een maatschappij vol met reclame. Om producten of diensten succesvol te verkopen, is het de kunst om direct aandacht te grijpen.

Marketing kleuren
Aandacht grijpen kan bijvoorbeeld met het gebruik van bepaalde marketing keuren. De kleuren rood, geen en oranje worden hiervoor vaak gebruik. Onderscheidende kleuren grijpen nóg meer aandacht. Mijn basis kleuren zijn paars en groen, een totaal andere kleur zou direct opvallen.

Beelden
Beelden kunnen voor veel impact zorgen. Daarom worden ze veel gebruikt om aandacht te grijpen. Apple gebruikte bij de introductie van de iPad een grootte afbeelding op haar website.

AIDA Attention

lettertype
Om meer aandacht te trekken kun jij dikgedrukte, gekleurde of speciale lettertype gebruiken. Je kunt deze letters extra kracht meegeven door voldoende spaties en kleuren te gebruiken.

Attention

Onderwerpregel van e-mailberichten
Stap 1 van het AIDA Model is super belangrijk bij het versturen van e-mailberichten. Zelf heb ik op dit moment 10498 ongelezen e-mailberichten. We worden allemaal overspoeld met e-mailberichten. De e-mailberichten die ik wél gelezen heb, hadden in ieder geval een krachtige onderwerpregel. Gebruik daarom een onderscheidende onderwerpregel met krachtige marketing woorden erin.

Interest

De volgende stap van het AIDA Model is Interest. Je hebt inmiddels aandacht (attention) en wil nu belangstelling wekken. Daarbij kun jij wijzen op alle positieve elementen van een product of dienst. maak deze positieve aspecten snel duidelijk.

Bezoekers van de website van Apple krijgen direct belangstelling. De iPad rechts beeld The New York Times af. Dit is een populaire krant bij de doelgroep van Apple.

Interest

Desire

Desire is een uitdagende stap. Het is de verlening van Interest. Je hebt aandacht gegrepen en belangstelling gewekt. Bij desire moet jij een product of dienst op zo’n manier neerzetten, dan potentiële afnemer verlangen krijgen om het af te nemen.

In het voorbeeld van Apple zien we 2 afbeeldingen waarmee zij verlangen creëren. Daarvan laat 1 afbeelding zien dat alle familiefoto’s prachtig worden weergegeven op een iPad. De andere foto laat zien dat e-mailberichten eenvoudig te bekijken zijn.

Desire AIDA Model

Action

Je maakt (de traditionele) AIDA Formule af met Action! Het uiteindelijk doel is: aanzetten tot actie. Het is belangrijk om potentiële afnemers voldoende gelegenheid te bieden om een product of dienst af te nemen. Maak daarbij heel duidelijk wat deze afnemer moet doen.

Gebruik daarbij teksten als: bezoek onze website (incl. website naam) of  bel ons direct op (telefoonnummer). Je kunt meer resultaat behalen met krachtige buttons, zoals bijvoorbeeld die van Mailchimp.

Action Call to Action

Satisfaction

Bij Action had ik het over (de traditionele) AIDA Formule. Steeds vaker wordt de S toegevoegd aan AIDA. Dit is de S van Satisfaction. Je hebt aandacht getrokken, belangstelling gewerkt, verlangen gecreëerd en actie uitgelokt.  Je kunt nu service blijven bieden via bijvoorbeeld een klantenservice. Wil jij dat afnemers ook na hun aankoop enthousiast blijven over hun aankoop? Voeg dan de S van Satisfaction toe aan het AIDA Model!