Home » Marketing Basics » Marketing Kleuren

Marketing Kleuren

Inhoud: De Betekenis van marketing kleuren

Marketing kleuren

Kleuren zijn super belangrijk in marketing. Als marketeer behaal je voordeel door de betekenis van kleuren te kennen. Met kleurenmarketing kun het koopgedrag van consumenten beinvloeden. Aan kleuren kan een betekenis worden gegeven, door de associaties die ze oproepen. Deze associaties worden veelal onbewust opgeroepen. De associaties die consumenten bij kleuren oproepen, zijn persoonsgebonden. Gelukkig zijn er overeenkomsten te vinden.

De betekenis van kleuren

Consumenten kunnen producten goedkoop, duur, chique of eenvoudig vinden, enkel doordat bepaalde kleuren worden gebruik. Daarom is het belangrijk om de betekenis van kleuren te kennen. Jij kunt als marketeer namelijk met kleuren invloed uitoefenen op het koopgedrag van consumenten. Weet jij welke associaties de verschillende kleuren bij consumenten oproepen?

marketing kleuren betekenis roodDe betekenis van rood

Rood is de kleur van sterke gevoelens. De kleur rood wordt over het algemeen geassocieerd met liefde, passie, verlangen en romantiek. Maar ook met woede, agressie en snelheid. Door de kleur rood wordt het hongergevoel versterk. De kleur rood wordt gebruik door bedrijven als Mac Donald’s, Coca Cola, levi’s, KFC, Kanon en Youtube.

marketing kleuren betekenis geelDe betekenis van geel

Geel is de kleur van hoop en optimisme. De kleur wordt over het algemeen geassocieerd met licht, warmte, geluk, energie, humor en de zon. Maar geel wordt ook geassocieerd met jaloezie, ziekte, zwakte en waarschuwing. Geel is een kleur die veel aandacht trekt. De kleur geel wordt gebruik door bedrijven als Ferarri, Mac Donald’s, Ikea, Shell en websites over tv series, zoals IMDB.

marketing kleuren betekenis blauwDe betekenis van blauw

Blauw is de kleur van betrouwbaarheid. De kleur wordt over het algemeen geassocieerd met onafhankelijkheid, veiligheid en verantwoordelijkheid. Ook wordt blauw geassocieerd met de zee en de lucht. Binnen marketing wordt de kleur veelvuldig gebruik om een betrouwbare uitstraling te creëren. De kleur blauw wordt gebruik door bedrijven als Facebook, LinkedIn, Vimeo, Twitter, WordPress, Volkswagen en de Bank of Scotland.

marketing kleuren betekenis groenDe betekenis van groen

Groen is de kleur van stabiliteit. De kleur groen wordt over het algemeen geassocieerd met rust, gezondheid. Groen verwijst naar de natuur. Het is een kleur van groei, vruchtbaarheid en evenwicht. De kleur wordt ook geassocieerd met geld en rijkdom. De kleur groen wordt veel gebruik door hypotheekverstrekkers en aanbieders van autoverzekeringen. Bedrijven als Starbucks, ABN AMRO Bank, Android en Landrover gebruiken de kleur groen bij marketing- en communicatie.

marketing kleuren betekenis oranjeDe betekenis van oranje

Oranje is de kleur van enthousiasme. Deze informele kleur wordt over het algemeen geassocieerd met plezier en speelsheid. De kleur trekt aandacht en wordt daarom veel gebruik bij call-to-action buttons op websites. Bedrijven als Nickelodeon, Fanta, TNT en Boss gebruiken de kleur oranje bij hun marketing- en communicatie uitingen.

marketing kleuren betekenis paarsDe betekenis van paars

Paars is de kleur van wijsheid. De kleur paars wordt het het algemeen geassocieerd met luxe, rijkdom, macht en onafhankelijkheid. De wijsheid van informarketing.nl is niet alleen terug te vinden in de blogberichten (haha), maar ook door in de huisstijl de kleur paars te gebruiken. Paars is een kleur die gebruikt wordt door bedrijven als Yahoo, Hallmark en autoverzekeraars, zoals bijvoorbeeld ASR verzekeringen.

marketing kleuren betekenis grijsDe betekenis van grijs

Grijs is de kleur van veiligheid. Grijs is een tijdloze en praktische kleur. Door als marketeer grijs toe te voegen, kun je vertrouwen uitstralen.  Bedrijven als Apple, Lexus, Swarovski en Youtube gebruiken de kleur grijs.

About Joost van Herpen